BRASTER S.A. zawiesza postępowanie przed KNF

BRASTER S.A. – polska, innowacyjna spółka wykorzystująca ciekłokrystaliczną termografię kontaktową w obszarze diagnostyki raka piersi – złożyła w Komisji Nadzoru Finansowego wniosek o zawieszenie trwającego postępowania w sprawie zatwierdzenia prospektu emisyjnego. Decyzja została podjęta w związku z nieadekwatnie niskim, w ocenie Zarządu, kursem akcji BRASTER w stosunku do potencjału Spółki. W sierpniu br. BRASTER S.A. otrzymał zwiększone dofinansowanie z Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, które wraz ze środkami pozyskanymi z wiosennej emisji akcji serii E oraz pozostałym planowanym dofinansowaniem (NCBiR) umożliwią realizację przyjętych w strategii rozwoju spółki inicjatyw biznesowych przybliżających wprowadzenie urządzenia TESTER na wybrane rynki referencyjne w II połowie 2016 roku.

Jednocześnie, Spółka poinformowała, że podtrzymuje swoje plany dotyczące emisji publicznej oraz przeniesienia notowań akcji BRASTER na główny parkiet Giełdy Papierów Wartościowych w najbliższej przyszłości.

„Kurs akcji BRASTER jest w tej chwili na wysoce niesatysfakcjonującym poziomie i w naszej ocenie obecna kapitalizacja rynkowa Spółki mocno odbiega od jej wartości fundamentalnej. W naszym odczuciu jest to sytuacja przejściowa, a prawdziwy potencjał Spółki zostanie przez rynek wkrótce zweryfikowany. Będzie to moment, kiedy wznowimy postępowanie prospektowe przed Komisją Nadzoru Finansowego.” – komentuje Krzysztof Pawelczyk, prezes zarządu BRASTER S.A.

BRASTER S.A. dywersyfikuje źródła finansowania dzięki czemu zawieszenie postępowania prospektowego przed KNF nie powinno wpłynąć na realizację zakładanych celów biznesowych. Wiosną tego roku Spółka przeprowadziła emisję 0,5 miliona akcji serii E, dzięki której pozyskała od inwestorów ponad 6,5 miliona złotych. Środki te, wraz z pozyskanym finansowaniem z PARP oraz spodziewanymi innymi dofinansowaniami, umożliwią Spółce dalsze niezakłócone działanie oraz powrót do planów podniesienia kapitałów Spółki w przyszłości.

„Dbamy o naszych inwestorów. Nie chcemy, by w wyniku przejściowo zaniżonej w naszej ocenie wyceny Spółki ich kapitał został rozwodniony. Dzięki wcześniej podjętym działaniom mamy obecnie stabilną sytuację finansową, a przez to zapewnioną niezakłóconą realizację planowanych, strategicznych projektów. Kontynuujemy nasze prace i wraz z inwestorami czekamy na poprawę koniunktury. Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, podtrzymujemy nasz cel aby urządzenie TESTER pojawiło się w gabinetach lekarskich na wybranych rynkach referencyjnych w II połowie 2016 roku” – dodaje Pawelczyk.